Natječaji za radna mjesta

Natječaj za radna mjesta Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, svibanj 2019.   

Popularizacija fizike

Novi doktorski studij

Desetogodišnjica Odjela

HRZZ projekt

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Znanstvenici Odjela za fiziku otkrivaju izvor kozmičkih neutrina

Blazar TXS 0506+056 je aktivna galaktička jezgra sa supermasivnom crnom rupom koja izbacuje mlazove čestica i zračenja. Protoni visokih energija u mlazovima stvaraju neutrine i čestice svjetlosti (fotone) visokih energija. 22 rujna 2017. neutrinski ospervatorij IceCube Neutrino Observatory detektirao je kozmički neutrino. Opažanja gama-zraka pomoću NASA-inog satelitskog detektora NASA Fermi Gamma-ray Space Telescope i teleskopa MAGIC pokazala su kako je najvjerojatniji izvor opaženog neutrina upravo blazar TXS 0506+056. Štoviše, ovaj rezultat mogao bi razriješiti dugogodišnje pitanje izvora kozmičkog zračenja. Kozmičke zrake su protoni koji se zakreću u magnetskom polju pa se njihova putanja ne može pratiti do njihovog izvora. Ovo otkriće pokazuje kako je TXS 0506+056 vjerojatni kandidat za izvor kozmičkog zračenja.
Istraživanje u kojem su sudjelovali članovi Odjela za fiziku i Laboratorija za astročestičnu fiziku, objavljeno je u prestižnom znanstvenom časopisu Science.

Link na članak: http://science.sciencemag.org/content/361/6398/eaat1378

 

IZ MEDIJA