Brošura

Promotivni video

Promotivni video

Doktorski studij

Znanstvena konferencija

CERN Masterclass

LSST@Europe5

  •  

Zbirka digitalnih sadržaja

Virtualna izložba

Studiranje u Hrvatskoj

Vijesti

Pridružite se posljednjoj tribini "Nevidljivih sila" i uključite u daljnje mapiranje ženskog nasljeđa u Rijeci

Objavljeno 09. 06. 2017.
Zaklada Sveučilišta u Rijeci poziva sve građane i građanke na uključivanje u projekt Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad kroz predlaganje žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas, a nerijetko bez zasluženog priznanja i vidljivosti u lokalnoj zajednici.

Tribina o ženama i znanosti bit će održana 13. lipnja 2017. u Svečanoj dvorani dr. Izidora Kršnjavog Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (Ul. Ljudevita Gaja 1, 51000 Rijeka) s početkom u 19 sati.

Nakon arhitekture, javnog djelovanja i kulture, posljednja u nizu tribina Zaklade Sveučilišta u Rijeci Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad tematizirat će doprinos fizičarki Vesne Švarcer i Nede Stipčić-Šolić i širi kontekst žena i znanosti.
 
Fizičarka Neda Stipčić Šolić provodila je istraživanja na Zavodu za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci u području radioterapije koja su bila usmjerena na neutronsku dozimetriju, odnosno određivanje veličine doza od raspršenog zračenja u teleradioterapiji, te na procjenu veličine pogreške pri određivanju apsorbirane doze. Fizičarka i sveučilišna profesorica, Vesna Švarcer jedna je od glavnih utemeljiteljica nuklearne medicine u Rijeci. Švarcer je pionirka upotrebe gama-sonde za određivanje akumulacije joda u štitnjači, te je ukazala i na nužnost angažmana fizičara u nuklearnoj medicini.
 
Tribina o ženama i znanosti bit će održana 13. lipnja 2017. u Svečanoj dvorani dr. Izidora Kršnjavog Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (Ul. Ljudevita Gaja 1, 51000 Rijeka) s početkom u 19 sati.
 
Sudjeluju znanstvenica i profesorica Marta Žuvić-Butorac s izlaganjem o Vesni Švarcer i Nedi Stipčić-Šolić, a u kasnijoj diskusiji o širem kontekstu žena i znanosti, pridružit će joj se rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samardžija, znanstvenica i profesorica Astrid Krmpotić te direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu Nataša Medved. Diskusiju moderira Brigita Miloš, koordinatorica Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.
 
Ususret završetku projekta Zaklada Sveučilišta poziva sve zainteresirane da se priključe daljnjem mapiranju znamenitih žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas. Više informacija o ovom javnom pozivu možete pronaći na www.zaklada.uniri.hr ili sljedećoj poveznici.
 
Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog  modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
 
.