Popularizacija fizike

Novi doktorski studij

Desetogodišnjica Odjela

HRZZ projekt

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Vijesti

Inauguracija prvog teleskopa budućeg niza CTA

Objavljeno 12. 10. 2018.
U srijedu, 10. listopada 2018. više od 200 gostiju iz cijelog svijeta okupilo se na lokaciji budućeg teleskopskog sustava CTA (Cherenkov Telescope Array), kako bi proslavilo inauguraciju prototipa Large-Sized Telescope (LST). Ovaj teleskop, nazvan LST-1, trebao bi biti prvi od ukupno četiri LST-a na sjevernoj lokaciji (CTA-North), u opservatoriju El Roque de los Muchachos pod upravom Kanarskog instituta za astrofiziku (Instituto de Astrofisica de Canarias, IAC). Uz četiri LST-a planirana je izgradnja i 15 Medium-Sized Telescope (MST).

Znanstvenici iz Laboratorija za astročestičnu fiziku, Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci sudjelovali su u izgradnji LST-1 i nastavljaju rad na planiranju i izgradnji cjelokupnog CTA. Voditeljica istraživačke grupe, izv. prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester prisustvovala je inauguraciji LST-1.

Dijana Dominis Prester i hrvatska zastava uz teleskop LST-1.

Dijana Dominis Prester i hrvatska zastava uz teleskop LST-1.

 

Dijana Dominis Prester uz poster sa znakovima institucija koje su sudjelovale u financiranju i izgradnji LST-1.

Dijana Dominis Prester uz poster sa znakovima institucija koje su
sudjelovale u financiranju i izgradnji LST-1.


Slika 3: Observatorio del Roque de los Muchachos s teleskopima (s lijeva na desno) LST-1, MAGIC 1, MAGIC 2. Autor: K. Berger

Observatorio del Roque de los Muchachos s teleskopima (s lijeva na desno) LST-1, MAGIC 1,      MAGIC 2. Autor: K. Berger