Natječaji za radna mjesta

Natječaj za radna mjesta Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, svibanj 2019.   

Popularizacija fizike

Novi doktorski studij

Desetogodišnjica Odjela

HRZZ projekt

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Vijesti

Prva mjerenja Čerenkovljevim teleskopom LST-1

Objavljeno 22. 12. 2018.
Prošlog su tjedna uspješno načinjena prva mjerenja ("First Light") prototipom najvećeg teleskopa budućeg CTA (Cherenkov Telescope Array) niza, LST-1 (Large Size Telescope) na Opservatoriju Roque de los Muchachos, na Kanarskom otoku La Palmu, pod vrhom ugaslog vulkana na visini od 2200 m.n.m. LST-1 je s promjerom zrcala od 24m ujedno i najveći takav teleskop na svijetu, odmah nakon teleskopa MAGIC koji se nalaze u njegovom neposrednom susjedstvu. 


 

Čerenkovljevi teleskopi posredno mjere gama-zračenje vrlo visokih energija koje dolazi iz svemira, razotkrivajući nam tajne ekstremnih objekata poput npr. supermasivnih crnih rupa u središtima galaksija, pulsara i supernova. Postojećim Čerenkovljevim opservatorijima među kojima je i MAGIC na kojem već 10 godina rade hrvatski znanstvenici, unatoč brojnim važnim znanstvenim otkrićima napravljenima MAGIC-om, nije bilo moguće pronaći tamnu materiju, zabilježiti bljeskove gama-zračenja (GRB), izmjeriti zračenje iz vrlo udaljenih galaksija niti ispitati strukturu prostor-vremena u cilju potpunog razumijevanja gravitacije, zbog ograničenja performasi koje su određena dimenzijama uređaja i osjetljivosti sustava detektora. Upravo to očekujemo od LST-a odnosno budućeg CTA niza, većeg i snažnijeg "mlađeg brata" MAGIC-a. 


Predstavnica Hrvatske u međunarodnoj kolaboraciji LST Dijana Dominis Prester naglasila je da su računalne simulacije koje radi naša grupa u sklopu ovog projekta vezane također uz simuliranje i mjerenje zastupljenosti aerosola u atmosferi, čime ova istraživanja daju i širi drušveni doprinos zaštiti okoliša, uz produbljavanje temeljnjih spoznaja i zakona fizike.

Hrvatska je jedna od svega 10 zemalja članica kolaboracije LST među kojima su Japan, Njemačka, Španjolska, Italija, Francuska, Indija, Brazil, Poljska i Švedska, a postala je članicom kolaboracije LST 2015. godine nakon ulaska u međunarodni konzorcij CTA 2009. godine. Glavni segmenti u kojima su hrvatski znanstvenici aktivni u LST projektu su razvoj softvera i hardvera, što pruža izvrstan poligon za izobrazbu novih kadrova koji stječu vještine i kompetencije važne za razvoj tehnologije i društva.

Grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom Dijane Dominis Prester čiji su članovi Saša Mićanović, Tomislav Terzić i Marina Manganaro, te od nedavno doktorandi novog doktorskog studija fizike u Rijeci Jelena Strišković, Lovro Pavletić i Mario Pecimotika, u suradnji s Dariom Hrupecom sa Sveučilišta u Osijeku radi računalne simulacije performansi teleskopa LST u kombinaciji s ostalim teleskopa CTA te susjednim MAGIC teleskopima, koristeći riječko superračunalo "Bura". Nikola Godinović s FESB-a Sveučilišta u Splitu zajedno s doktorandom Darkom Zarićem radi na konstrukciji sustava preciznog pozicioniranja kamere teleskopa, a dizajnu zaštitne kutije tog sustava važan je doprinos dala grupa Saše Zelenike s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama opservatorija CTA