Studentske vijesti

Ministarstvo obrazovanja po prvi put dodjeljuje STEM stipendije

Objavljeno 17.07.2017.
Dragi studenti,

U akademskoj godini 2017./2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja započinje provoditi projekt "Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima znanosti (STEM)", koji će se financirati iz Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.' u sklopu Europskoga socijalnog fonda.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će u 2017./2018. akademskoj godini najmanje 3.000 državnih stipendija studentima koji su upisani na studijske programe u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti te na studijske programe kojima se stječe akademski, odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije. Od ukupnoga broja stipendija, 40% (najmanje 1.300 stipendija) dodijelit će se studentima prve godine koji upišu navedene studijske programe u akademskoj godini 2017./2018.

Na ovaj način studenti se usmjeravaju na studijske programe koji imaju najveću perspektivu generiranja ekonomskoga rasta u Hrvatskoj te se potiče strukturno usklađivanje obrazovanja i kvalifikacija s potrebama tržišta rada i zapošljavanje diplomanata.

Planirani početak provedbe projekta je u kolovozu 2017. godine, a dodjele prvih stipendija očekuju se u prosincu 2017. godine. Iznos stipendije je 1.200 kuna, a stipendija se dodjeljuje devet mjeseci.

Postupak dodjeljivanja stipendija u STEM području bit će u potpunosti automatiziran u skladu sa zahtjevima eGovernmenta na način da će Ministarstvo prepoznati studente koji imaju pravo na ovaj vid potpore te ih automatski obavijestiti da oni svoje pravo mogu ostvariti. Poruka svim studentima je da redovito prate elektroničku poštu jer će mailom dobiti obavijest o ostvarenome pravu na stipendiju u STEM području. 

 
.