Natječaj

Upisi na Program za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na Diplomski sveučilišni studij Inženjerstva i fizike materijala traju do 17. srpnja 2018. Tekst natječaja je ovdje.

Desetogodišnjica Odjela

Novi doktorski studij

Popularizacija fizike

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Laboratorij za elementnu mikroanalizu


Prostorija: O-022


 

   

VODITELJ LABORATORIJA

doc. dr. sc. Darko Mekterović
e-mail: 
darko.mekterovic@phy.uniri.hr

Ured: O-018
Tel: (051) 584 616

Curriculum vitae (.pdf)

  
     


ČLANOVI LABORATORIJA

izv. prof. dr. sc. Gordana Žauhar

dr. sc. Diana Mance

Marija Čargonja


 

Vanjski suradnici


dr. sc. Tatjana Ivošević
 
ISTRAŽIVANJA


 
PUBLIKACIJE LABORATORIJA


 
EKSPERIMENTALNA OPREMA

 

  • X-Beam Superflux Polichromatic Focusing proizvođača X-Ray Optical Systems (XOS) je kompaktni izvor polikromatskog x-zračenja koji uključuje i fokusirajuću polikapilarnu optiku za primjenu micro-XRF tehnike u “in situ” mjerenjima, analizi malih čestica, analizi filmova, elementnom mapiranju itd. Efikasnim utroškom snage 50 W generira fokusirajući snop ekstremno velike gustoće toka, pritom održavajući optimalno optičko poravnanje. Posjeduje integrirano aktivno hlađenje i automatski izmjenjive filtere za optimiziranje spektralne karakteristike pobude. Omogućava intenzivnu pobudu željene “točke” uzorka, to jest malog elementa površine dimenzije manje od 25x25 um2. U sprezi s XYZ motoriziranim nosačima uzorka moguće je uzorak pomicati u sve tri osi i time zapravo definirati dio površine uzorka koji se ozračuje. Programiranom upotrebom XYZ nosača mogu se sistematski izrađivati elementne mape željenih površina.
xos.jpg

  • Amptek X123 spektrometar x-zraka je kompaktni integrirani detektorski sustav koji se sastoji od poluvodičkog kristala kao detektora x-zraka, digitalnog procesora signala i višekanalnog analizatora, a spaja se na računalo putem USB porta što omogućuje djelovanje na “plug & play” principu
sdd_123.jpg