Oprema za pripremu SEM uzoraka

 

 

Oprema je kupljena u sklopu projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci (RISK), koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Laboratorij: O-119


Oprema za pripremu SEM uzoraka


Opis: Različiti precizni uređaji
Namjena:
Uređaji za pripremu uzoraka
 
Tehničke specifikacije:
  • Uređaj za precizno jetkanje i naprašivanje (Gatan PECS II Model 685) – s dva ionska topa  za jetkanje čvrstih uzoraka s nisko-energetskim Ar+ ionima (raspon energija 0.1 – 8 keV). Također se može koristiti za naprašivanje uzoraka s C, Au, Pt/Pd, Cr i Pt.
  • Uređaj za precizno ionsko poliranje (Gatan PIPS II Model 695) – s dva ionska topa za poliranje čvrstih uzoraka s nisko-energetskim Ar+ ionima (raspon energija 0.1 – 8 keV). Primarno se koristi za pripremu uzoraka za pretražnu transmisijsku elektronsku mikroskopiju (STEM).
  • Uređaj za sušenje koji radi na principu kritične točke (Quorum K 850) – korišten za dehidrataciju bioloških uzoraka (zamijenjuje vodu s tekućim CO2).
  • Precizna pila s dijamantnom žicom (Well 3242) – žica iz nehrđajučeg čelika s dijamantnim česticama koristi se za rezanje različitiv vrsta uzoraka. Omogućuje dobivanje glatkih i oštrih rubova.
  • Precizna pila s dijamantnim diskovima (Buehler Iomet 1000) – koristi se za rezanje različitih vrsta materijala (metali, stakla, keramike, plastike, biomaterijali) prouzrokujući minimalne deformacije.
  • Disc Grinder – koristi se za stanjivanje uzorka.
  • Dimple Grinder - koristi se za stanjivanje uzorka do elektronske transparentnosti pogodnu za STEM/TEM analizu uzoraka.
Godina proizvodnje:
2014.
 
Izvor financiranja:
EFRR projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci’’.
 
Kontakti:
doc. dr. sc. Ivna Kavre Piltaver (+ 385 51 584 618, ivna.kavre@uniri.hr)
  

   
Gatan PECS II Model 685

Gatan PIPS II Model 695

  

 


Buehler Isomet 1000 precizna pila s dijamantnim diskovima


  


Well 3242 precizna pila s dijamantnom žicom


 


Gatan Disc Grinder 623 i Gatan Dimple Grinder 656 

Quorum K 850 Critical point dryer
Van der Haijden zatvoreni sistem za vodeno hlađenje

 
.