HRZZ projekt
NPOO projekt
"Utvrđivanje ravnotežnih uvjeta taloženja karbonata u postojinskoj jami s mogućom primjenom u paleoklimatologiji"
ODGOĐENO!
Magda Mandić
Sveučilište u Rijeci - Odjel za fiziku
Sveučilište u Rijeci - Odjel za fiziku
Srijeda, 15. svibnja 2013. u 12h
Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci
Radmile Matejčić 2 (Kampus na Trsatu)
Predavaona O-153
Sažetak:
Sadržaj stabilnih izotopa ugljika i kisika, 13C i 18O, u sekundarno taloženim karbonatima (sigama) u špiljama krškog područja može dati važne informacije o paleoklimatskim uvjetima na tom području ako su sige nastale u uvjetima izotopne ravnoteže, tj, ako je izotopni sastav siga ovisan samo o temperaturi taloženja. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti područja unutar Jame s ravnotežnim izotopnim uvjetima stvaranja siga na kojima bi se mogla provoditi buduća paleoklimatska istraživanja primjenom izotopnih tehnika. Pratili su se okolišni uvjeti (temperatura, koncentracija CO2), kemijski sastav prokapne vode, te izotopni sastav vode, CO2 i taloženih karbonata na devet lokacija tijekom jedne godine. Iz izmjerenih podataka računati su frakcionacijski faktori koji su zatim uspoređivani s ravnotežnim vrijednostima. Iako okolišni i kemijski parametri upućuju na postojanje preduvjeta za taloženje karbonata u izotopnoj ravnoteži, pogotovo na unutarnjim lokacijama,izotopni sastav karbonata, d13C i d18O, ukazuje na odstupanja na većini lokacija.
Kontakt
SVEUČILIŠTE U RIJECI,
FAKULTET ZA FIZIKU
Ulica Radmile Matejčić 2
51000 Rijeka
Tel.: +385 51 584 600
Fax: +385 51 584 649
E-mail: fizika@phy.uniri.hr
FAKULTET ZA FIZIKU
Ulica Radmile Matejčić 2
51000 Rijeka
Tel.: +385 51 584 600
Fax: +385 51 584 649
E-mail: fizika@phy.uniri.hr
Uredovno vrijeme
Uredovno vrijeme za studente je svaki radni dan osim srijede od 12 do 14 sati.
Za kontakt molimo nazvati:
Za kontakt molimo nazvati:
- Ured dekana na br. 584-600 (O-010)
- Ured prodekanice na br. 584-607 (O-115)
- Ured ISVU koordinatora na br. 584-624 (O-014)
Kalendar nastave
Obrane radova
Obrasci
Izdanja FIZRI
Pretraživanje
Pretražite web stranice ovdje.