Pokuse iz područja prirodoslovlja izveli su i snimili studenti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u sklopu kolegija 'Izvannastavne prirodoslovno-matematičke aktivnosti'.
Studenti: Gabrijela Petrović, Josipa Brkljača, Paula Dumenčić, Paula Grubišić, Valentina Horak, Ana Krznarić, Nikol Marelja-Bošnjak, Bernard Markić, Minea Pierobon, Kristina Polić, Elizabeta Rajković, Enida Smajlović, Valentina Stanić, Petra Štoković, Luana Vidak, Ivana Vukelić, Karla Vukelić, Petra Orbanić, Karin Terzić, Buga Štimac, Petra Jug, Bernarda Sučić, Natalia Lazzarich, Josipa Skorić Iskra, Silvija Vulinović, Tea Milanović, Marieta Gal, Ivana Hrastović, Andrea Jakupec, Tea Jelić, Anamaria-Gabriela Krmek, Maja Linić, Josipa Mataija, Ariana Paripović, Karla Vuk, Dajana Weiss, Anija Horvat
Popis pokusa:
Paradoks u šalici čaja
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- čaša/šalica s vodom
- filtar vrećica s listićima čaja
- slamka ili žličica
Postupak izvođenja:
Istresi listiće iz filtar-vrećice u vodu. Slamkom promiješaj vodu.
Što se događa?
Gdje će se skupiti listići čaja kad prestaneš miješati?
Hoće li svi listići biti na dnu čaše uz njezin rub?
Kako se mijenja centrifugalna sila od središta prema rubovima čaše?
Gdje je brzina listića najveća? (Da bi stigli
istodobno, tko mora brže trčati, onaj tko trči po stazi većega ili
manjega polumjera?)
Što će biti s brzinom listića kada prestane
miješanje? (Obrati pozornost na brzinu listića
uz stijenku čaše.) Koja sila djeluje između listića i stijenke? Kako
ona djeluje na brzinu listića? Kako smanjenje brzine utječe na tlak?
Zašto se to događa?
Budući da se, zbog trenja sa stijenkom čaše,
brzina gibanja vode uz rub smanji, tlak se
poveća pa tjera listiće čaja prema sredini dna
čaše te se tu napravi kupčić.
A znaš li...
... da je ova pojava proturječna (paradoksalna)
očekivanju da će se (zbog centrifugalne sile)
listići skupiti uz rub čaše?
... da i horizontalan vjetar puše iz područja
većeg tlaka zraka prema području manjeg
tlaka?
... da se zrak giba prema središtu ciklone jer ga
područje niskog tlaka počne usisavati?
Tamo gdje je brzina strujanja veća, tlak se smanjuje, a sa smanjenjem brzine gibanja tekućine smanji se dinamički tlak pa se statički tlak poveća i tjera listiće prema sredini.
Prazna i puna baterija
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- prazna baterija od 1,5 V
- puna baterija od 1,5 V
Postupak izvođenja:
Pusti svaku od baterija u uspravnom položaju da padne na tvrdu podlogu s visine od
oko 5 cm.
Što se događa?
Prazna baterija odkoči prilikom pada, a puna baterija ne.
Zašto se to događa?
U praznoj bateriji je osušeni elektrolit pa se ona ponasa kao kruto tijelo, odnosno,
sudara se s podlogom elastično. Analogon elastičnog sudara je npr. sudar čeličnih
kuglica.
Baterija koja još proizvodi električni napon sadrži elektrolit u vidu paste pa se
prilikom sudara s podlogom ponaša sličnije tijelu ispunjenom tekućinom. Sudar s
podlogom je neelastičan (plastičan). Analogon je npr. sudar plastelinskih ili
glinenih kuglica.
A znaš li...
.. je mjera elastičnosti sudara tzv. koeficijent restitucije.
Eksplozija boja
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- tanjur
- mlijeko
- prehrambene boje
- štapić s vatom
- tekuće sredstvo za pranje suđa
Postupak izvođenja:
U tanjur ulij malo mlijeka. U sredinu tanjura na površinu mlijeka kapni
po jednu kap od svake boje vrlo blizu jedne drugoj. Štapić s vatom umoči
u tekuće sredstvo za pranje i dodirni njime mjesto gdje su kapljice boja.
Što se događa?
Događa se naglo širenje boja i kovitlanje njihovih oblika u tanjuru s mlijekom.
Zašto se to događa?
Tekuće sredstvo za pranje smanjuje površinsku napetost tekućine pa boja
slobodno poteče kroz mlijeko. Tekuće sredstvo za pranje slabi kemijske
veze među bjelančevinama i mastima u mlijeku i prehrambenim bojama.
A znaš li...
.. upravo na spomenutom slabljenju kemijskih veza među nečistoćama i npr. tkaninom
ili suđem odvija se proces pranja.
Igra boja
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- kap zelene prehrambene boje
- papirnati ubrus
- čaša s vodom
- škarice
Postupak izvođenja:
Od papirnatog ubrusa izreži traku pa na sredini kapni
malo prehrambene boje. Stavi jedan kraj papirnate trake
u čašu s vodom tako da zelena mrlja bude izvan vode i počekaj 15 minuta.
Što se događa?
Zelena mrlja je nestala, dio papira neposredno iznad položaja gdje je bila je plav,
a dio iznad plavog je žut.
Zašto se to događa?
Većina boja je napravljena od obojenih tvari - komponenti koje voda ili alkohol mogu
razdvojiti. Zbog kapilarne elevacije voda se podiže papirom, otapa zelenu mrlju i
postupno podiže komponente njezine boje, plavu i žutu, prema gore, u različitom
stupnju.
Voda u cjediljki
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- mala cjediljka
- ulje
- tanjur
- voda
Postupak izvođenja:
Može li cjediljka zadržati tekućinu? Umoči cjediljku u tanjur s uljem.
Otresi ga pažljivo. Tad vrlo polako ulijevaj u nj vodu.
Što se događa?
Napunit će se vodom. Izbliza se vidi kako voda napinje žičanu mrežu cjediljke ali je
ne probija.
Zašto se to događa?
Za pojavu je odgovoran površinska napetost vode. Ulje pomaže samo uoliko što žičanoj
mrežici cjediljke
daje glatki „ogrtač“ i smanjuje površinu rupica mrežice.
Veliki bijeg vode
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- 2 papirnata ubrusa
- voda
- čaša
- tanjur
Postupak izvođenja:
Napuni čašu vodom i pokraj nje stavi tanjur. Smotaj
papirnati ubrus u „fitilj“, uroni jedan kraj u vodu, drugi u tanjur kao na slici.
Što se događa?
Nakon nekoliko minuta voda će početi putovati papirom prema tanjuru i dno tanjura će
se smočiti. Voda neće teći nego vrlo sporo curiti u tanjur. Pokus treba vremena.
Kad se izjednači razina vode u tanjuru s razinom vode u čaši ona će prestati
prelaziti.
Zašto se to događa?
Papir je građen od celuloze pune sitnih kanalića koji primaju vodu kapilarnom
elevacijom.
Na sličan se način voda penje stabljikom biljke.
Trka papirnatih crvića
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- papirnati ubrusi
- kapaljka s vodom
- škarice
Postupak izvođenja:
Papirnati crvi su trakice širine oko 1 cm izrezane od papirnatih ubrusa
i presavijene u „harmonike“. Poredaj ih u liniju i označi im cilj kao na slici.
Pokapaj crviće vodom iz kapaljke u sredini i na „repu“.
Što se događa?
Crvići gmižu prema cilju.
Zašto se to događa?
Kapilarna elevacija postoji u papiru jer je građen od celuloznih vlakana.
Derbi deterdženata
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- 2 posude s vodom
- bijeli konac
- 1 žlica tekućeg ili praškastog deterdženta za rublje
Postupak izvođenja:
Dodaj deterdžent u jednu posudu s vodom pa u svaku stavi malo konca.
Što se događa?
U posudi s vodom konac pliva, a u onoj s deterdžentom konac potone.
Zašto se to događa?
Konac u posudi s deterdžentom je potonuo jer se natopio vodom. Detergent
je sredstvo koje kad ga pomiješamo s vodom uzrokuje brže (učinkovitije)
močenje (namakanje) tkanine i tako pomaže u odstranjivanju prljavštine s tkanine.
Putujuće čačkalice
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- 5-6 čačkalica
- kocka šećera
- komadić sapuna
- posuda s vodom
Postupak izvođenja:
U sredinu posude s vodom stavi kocku šećera, a oko nje čačkalice.
Zatim ulij svježu vodu i ponovi pokus tako da umjesto šećera upotrijebiš komadić
sapuna.
Što se događa?
Kad je u sredini šećer, čačkalice se pomiču prema njemu. Kad je u sredini sapun,
čačkalice se odmiču od središta posude.
Zašto se to događa?
Voda ulazi u kocku šećera pa se time stvara tok vode prema središtu. Sapun smanjuje
površinsku napetost od središta prema rubovima pa se radi toga čačkalice pomiču
prema rubu posude.
Gibanje molekula
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- čaša hladne vode
- čaša tople vode
- kap tinte ili prehrambene boje
Postupak izvođenja:
U svaku čašu kapnemo kap boje i motrimo kako se boja razlijeva u hladnoj vodi,
a kako u toploj.
Što se događa?
Boja se brže razlijeva u toploj vodi.
Zašto se to događa?
U vodi veće temperature brže je gibanje molekula.
A znaš li...
.. da se inačica pokusa može pokazati tabletom šumećeg C vitamina ili kalcija i
gledanjem kako se rastapa
Mjerenje sjene
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- olovka
- gumica
- džepna svjetiljka
Postupak izvođenja:
Olovku zabodi u gumicu. Uperi u nju svjetiljku i promatraj duljinu sjene olovke.
Što se događa?
Duljina sjene ovisi o kutu pod kojim je nagnuta svjetiljka.
A znaš li...
... je sjena prostor do kojeg ne dopire svjetlost. Kut upada sunčeve svjetlosti
različit je u različito doba godine. Na sjevernoj Zemljinoj polutci kut je najveći
ljeti, a najmanji zimi.
Duljine sjena su najmanje ljeti, a najveće zimi.
... zbog promjenljivog kuta upada sunčeve svjetlosti na Zemlji postoje godišnja
doba. Promjenljiv kut upada sunčeve svjetlosti je posljedica nagnutosti Zemljine osi
vrtnje u odnosu
na ekliptiku - ravninu njezine revolucije
... je mjereći sjenu štapa antički učenjak Eratosten još u 2. st pr.n.e. odredio
polumjer Zemlje.
... je zenit točka kada je kut upada sunčeve svjetlosti 90°. Tada predmeti nemaju
sjenu. Sunce je u zenitu na sjevernoj obratnici na dan ljetne suncostaje, a na
južnoj
Zemljinoj obratnici na dan zimske suncostaje
.. se Zemljinu vrtnju može opaziti tako da se ispred prozorskog stakla (npr
učionice) učvrsti papir pa se svaki dan u isto vrijeme promatra (može se i ocrtati,
zabilježiti olovkom)
kako na papir pada sunčeva svjetlost (tj kako se mijenja „pomiče“ sjena).
Sjajan novčić
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- ocat
- bakreni novčić
- plitka posudica
Postupak izvođenja:
Stavi novčić 5 minuta u ocat.
Što se događa?
Novčić postaje sjajan.
Zašto se to događa?
Kisik iz zraka s bakrom novčića formiraju na njegovoj površini sloj
bakrenog oksida. Octena kiselina kemijski reagira s bakrenim oksidom,
otklanja ga i tako ulašti novčić.
A znaš li...
.. i limunska kiselina jednako kao i ocat ulašti novčić.
Limun spašava jabuku
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- limun
- jabuka
- nož
Postupak izvođenja:
Podijeli jabuku na 4 dijela. Dva dijela pokapaj limunovim sokom i pusti da stoje 3
sata.
Što se događa?
Dijelovi jabuke koji su bili pokapani limunovim sokom zadržali su svoju boju, a
dijelovi koji
nisu bili tretirani limunovim sokom su potamnili do smeđe boje.
Zašto se to događa?
Neki kemijski spojevi iz jabuke čim dođu u doticaj s kisikom iz zraka razaraju
stanice
jabuke, što rezultira smeđom bojom. U limunovu soku je vitamin C (askorbinska
kiselina) koji usporava tu reakciju i tako čuva boju i okus jabuke.
A znaš li...
.. se isto događa banani.
.. je kod pripremanja voćne salate potrebno paziti da se jabuku i bananu odmah nakon
rezanja umoči u
limunov sok kako njihovi komadići ne bi potamnili.
Pobakrena igla
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- veća igla
- 10 - 15 bakrenih novčića
- plitka posudica
- limun
- sol
Postupak izvođenja:
U posudicu stavi novčiće i prelij ih limunovim sokom. Dodaj
prstohvat soli i počekaj 3 minute. Za to vrijeme očisti iglu i
stavi je 15 minuta u posudu s novčićima.
Što se događa?
Igla je presvučena slojem bakra (koji se neće moći odstraniti).
Zašto se to događa?
Bakar s novčića s limunovom kiselinom tvori bakreni citrat. Metal od kojega je
izrađena igla
kemijski reagira s bakrenim citratom tako da se na površini igle nataloži tanak sloj
bakra.
Napuhivanje balona
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- plastična ili staklena boca
- prašak za pecivo
- limun
- voda
- balon
Postupak izvođenja:
U bocu stavi malo vode (30 ml) i prašak za pecivo pa dobro izmiješaj.
Iscijedi limun pa sok ulij u bocu i odmah na njezino grlo navuci balon.
Što se događa?
Balon se napuhuje.
Zašto se to događa?
Otopina prašaka za pecivo je lužina. Kad kemijski reagiraju lužina i (limunska)
kiselina u boci nastaje plin ugljikov dioksid. On napuhuje balon.
A znaš li...
.. se umjesto praška za pecivo može upotrijebiti soda bikarbona (a to je natrijev
hideogenkarbonat NaHCO3)
.. prašak za pecivo obično sadrži natrijev, kalijev ili amonijev hidrogenkarbonat
ili njihovu smjesu. Djelovanje mu se
temelji na otpuštanju ugljikovog dioksida CO2.
.. se inačica pokusa može napraviti s gumenom rukavicom za jednokratnu upotrebu.
U svaki prst rukavice se stavi prašak za pecivo, zatim ulije ocat te se odmah
zaveže otvor rukavice kako plin koji će se kemijskom reakcijom stvarati ne bi
izlazio.
Rukavica se napuhne pa nastaje „ruka King Konga“.
Sirutka
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- posuda
- mlijeko
- ocat
Postupak izvođenja:
U posudici pomiješaj mlijeko i ocat.
Što se događa?
Na dnu smjese formira se gusta sirutka.
Zašto se to događa?
U kemijskoj reakciji octa i mlijeka, mlijeko se razdvaja na lipide, masti, minerale
i protein
kazein. Ovaj protein je građen od vrlo dugih lanaca molekula sličnih strukturi gume.
A znaš li...
... je sirutka zeleno-žuta tekućina - sporedni proizvod u proizvodnji sira, odnosno
koagulaciji
proteina zvanog kazein. Njezina primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što
se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. Sastav i
svojstva sirutke
ovise o tehnologiji proizvodnje sira te o kakvoći upotrebljenog mlijeka. Najveći dio
sirutke je
voda (94 %), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75 %), proteini (14 %) te masti i
mineralne tvari
(11 %).Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost
i u tome što su
potpuno probavljivi i iskoristivi. Proteini sirutke najveću primjenu imaju u
prehrani sportaša.
Svježa sirutka postoji u dva oblika. Slatka koja se dobiva prilikom proizvodnje
tvrdih sireva (čedar,
švicarski sir), i kisela sirutka koja se dobiva prilikom proizvodnje svježeg
kravljeg sira.
Dekalcifikacija
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- kreda
- ocat
Postupak izvođenja:
Stavi kredu u malo octa i počekaj 5 minuta.
Što se događa?
Kreda se potpuno rastopi.
Zašto se to događa?
Kreda je kalcijev karbonat koji kemijski reagira s octenom kiselinom.
A znaš li...
..da se pećine i stijene formiraju slično jer se kamen topi od kiselina iz kiša.
..da se i školjka rastopi u octu jer je građena također od kalcijeva karbonata.
No, školjki za rastapanje u octenoj kiselini treba 4 dana. Zapravo se ne rastopi,
nego postane krta, lomi se, pretvara u prah.
…da se sličan pokus može izvesti tako da se jaje stavi u ocat. Nakon 24 sata ljuska mu
se dekalcificira, postane potpuno meka, može se obrisati papirnatim ubrusom i
preostaje
jaje u mekoj unutarnjoj prozirnoj ljusci kroz koju se može vidjeti unutrašnjost
jajeta
(npr. da žumanjak pliva na bjelanjku). Ako se na ljusci jajeta prethodno voštanim
bojicama
napravi crtež, vosak će zaštititi ljusku jajeta od dekalcifikacije i crtež će ostati
sačuvan.
Magija papira - Möbiusova traka
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- papir
- škare
- ljepilo
- olovka
Postupak izvođenja:
Od papira izreži vrpcu, presavij je jednom pa zalijepi.
Po vrpci olovkom vuci crtu sve dok se ne spoji s početkom crte.
Što se događa?
Ne postoji nijedna strana trake koja nije iscrtana.
Zašto se to događa?
Möbiusova traka je ploha s jednom stranom i jednim rubom.
A znaš li...
.. kad bi mrav puzao po Möbiusovoj traci mogao bi ići od bilo koje točke
do bilo koje druge a da pritom nijednom ne prijeđe preko ruba.
.. Möbiusova traka ima i svoju praktičnu primjenu. Mnogi izumi temelje se
na svojstvu jednostranosti Möbiusove trake. 1923. Godine Lee De Forest
izumio je patent za Möbiusovu filmsku vrpcu koja snima zvuk na obje “strane”.
Ista ideja primjenjivala se i kod audio kazeta tako da ste muziku slušali
dvostruko dulje. U tvornicama su pokretne trake spojene poput Möbiusove da bi
trajale dulje. Möbiusovu traku koriste i fizičari. 1963. godine Richard L. Davis
izumio je nereaktivni otpornik. Oblažući metalnu traku s obje strane nevodljivom
trakom i formirajući trostruku Möbiusovu traku, Davis je otkrio da prilikom protoka
elektrona kroz metalu oba smjera „elektroni prolaze sami kroz sebe“, traka ima
razna poželjna elektronička svojstva.
... je Möbiusova traka opčinilae i mnoge umjetnike. Jedna velika Möbiusova traka
postavljena je na rotirajuće postolje ispred ulaza u Muzej povijesti i tehnologije
u Washingtonu. Švicarski kipar Max Bill napravio je mnogo apstraktnih radova na
temu Möbiusove trake. Grafičari je često koriste u svojim radovima, a postala je
besmrtna zahvaljujući grafikama M. C. Eschera. 1967. godine u Brazilu je izdana
marka u častmatematičkog kongresa na kojoj je bila Möbiusova traka. Traka se našla i
na belgijskoj markiiz 1969. godine. Möbiusova ploha je tema i u mnogim SF
pričamanpr. “Zid tmine” Arthura C. Clarka.
... se pomoću Möbiusove trake može napraviti zanimljiva čestitka: duž Möbiusove
trake ispiši riječi poruke “sretan rođendan”, onoliko puta koliko vam stane na
traku. Primatelj će vrteći traku, moći pročitati vašu čestitku beskonačno mnogo
puta. Interesantno je da će riječi koje
se čitaju uvijek dolaziti uspravne, iako su “s druge strane” slova naglavačke.
Masnoće
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- papir
- olovka
- maslac
- čips
- mlijeko
- vrhnje
- limun
- med
Postupak izvođenja:
Na papiru nacrtaj 6-7 polja (npr. oblika kruga) za svaku namirnicu,
ispod svakog kruga upiši ime namirnice pa komadić svake utrljaj u odgovarajući
krug. Nakon 10 minuta promotri papir s prednje i stražnje strane.
Što se događa?
Neki krugovi će biti suhi, drugi će biti masni. Različite namirnice ostavljaju na
papiru trag masnoće. .
Zašto se to događa?
I voda i masnoća iz namirnica popunjavaju prostore među vlaknima papira. Voda nakon
par minuta ispari,
masnoće ostaju. Mogu se odstraniti, kao i sa tkanine, jedino sapunom ili
detergentom koji ih otapaju.
Obojena ulja
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- kreda u boji
- jestivo ulje
- voda
- ocat
- tanjur ili posuda
- upijajući papir
Postupak izvođenja:
Kredu u boji usitniti i izmješati sa žlicom jestivog ulja. Tako postupiti za
nekoliko različitih boja. U tanjur s vodom uliti malo octa pa obojena ulja staviti
na vodu.
Počekati neko vrijeme da se izmiješa pa na to položiti papir.
Što se događa?
Ulje je manje gustoće od vode i pliva na njoj. Ocat, kreda i voda kemijski reagiraju
i stvaraju vrtloge i zanimljive oblike koje papir upija.
Ledena hvataljka
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- posuda s vodom
- kocka leda
- čačkalica
- sol
Postupak izvođenja:
Kocku leda stavi da pliva na vodi. Kako je podići pomoću čačkalice?
Stavi čačkalicu na led i posoli ga
Što se događa?
Led se malo otopi, nakon čega se zaledi i zaleđivanjem zalijepi čačkalicu uz led. Tad
ih možemo skupa podignuti.
Zašto se to događa?
Posipanje soli po ledu otapa led, a slana se voda smrzava na nižoj temperaturi nego obična voda. Topljenje leda zahtijeva
dovođenje topline. Ta se toplina uzima iz vlažnog dijela leda ispod žigice gdje nema
soli pa se taj dio smrzne i
tako zalijepi čačkalicu za led.
Limenka vrteška
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- limenka
- posuda s vodom
- čekić i čavao
- konac
Postupak izvođenja:
Čekićem i čavlom na bočnoj plohi limenke
izbuši nekoliko rupica. Čavlom savij rupice sve na istu stranu. Limenku ovjesi o
konac i napuni je vodom. Podigni limenku na koncu.
Što se događa?
U kojem se smjeru limenka okreće?
U kojem bi se smjeru okretala limenka da su
rupice zakrenute na drugu stranu?
Zašto se to događa?
Voda izlazi iz limenke, a ona se vrti. Limenka se
vrti na suprotnu stranu od istjecanja vode jer je
ukupna kutna količina gibanja sustava (limenka
+ voda) očuvana.
A znaš li...
... da na gibanje ovoga sustava imaju utjecaj
međumolekulske sile i trenje?
... da više širih rupica uzrokuje bržu vrtnju
limenke?
... da se istjecanjem vode smanjuje moment
tromosti limenke pa se povećava brzina vrtnje?
... da klizači mijenjaju brzinu vrtnje na ledu
širenjem i skupljanjem ruku?
Gdje je tu fizika
Kutna količina gibanja (moment količine gibanja ili impulsni moment ili zamah)
opisuje rotaciju
čestice ili tijela i umnožak je momenta tromosti i kutne brzine. Ukupna kutna
količina gibanja
zatvorenog sustava ostaje očuvana (to proizlazi iz II. Newtonova zakona za rotaciju)
pa se
smanjenjem momenta tromosti tijela njegova kutna brzina poveća.
Koliko čavala stane u čašu punu vode
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- staklena čaša
- boca s vodom
- čavli
- sredstvo za pranje posuđa
Postupak izvođenja:
U čašu ulij vodu do samog ruba. Oprezno i polagano ubacuj čavao po čavao. Lagano na
površinu vode kapni jednu kap
tekućeg sredstva za pranje posuđa.
Što se događa?
Ako u čašu punu vode ubaciš nekoliko čavala,
hoće li se voda preliti preko ruba čaše?
Zašto se voda nije prelila?
Kakva je bila površina vode na početku pokusa?
Kakav utjecaj ima to sredstvo na silu površinske
napetosti?
Zašto se to događa?
Opreznim i polaganim ubacivanjem može se
ubaciti desetak i više čavala, bez prelijevanja
vode.
Voda se na površini ponaša kao napeta opna
koja uz rub ima udubljen (konkavan) oblik jer
voda moči stijenke staklene čaše. Ubacivanjem
čavala površina vode postaje izbočenom
(konveksnom). I to je posljedica površinske
napetosti.
Kada na površinu vode kapnemo jednu kap
tekućeg sredstva za pranje posuđa i pričekamo
da se ona proširi do rubova čaše, voda se
prelije. To se dogodilo zato što je deterdžent
smanjio njezinu površinsku napetost. Tako je
jedna jedina kap prelila čašu, a to nije uspjelo
hrpi čavala.
A znaš li...
... da se obujam čavala ubačenih u vodu može
odrediti uz pomoć menzure? Približni se obujam
može izračunati i mjerenjem dimenzija čavala i
brojenjem ubačenih čavala.
... da se u vodom napunjenu čašu može ubaciti
velika količina soli a da se voda ne prelije preko
ruba čaše?
Gdje je tu fizika
Kohezijske sile na površini tekućine stvaraju napetu opnu koja u dodiru s drugim
sredstvima stvara
zakrivljenu površinu. Ona može biti udubljena, kada su veće adhezijske sile, ili
izbočena, ako
nadvladaju kohezijske sile. Deterdženti i sapuni smanjuju površinsku napetost vode.
Model Kartezijeva ronioca
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- čačkalica ili šibica (drveni štapić)
- plastelin
- plastična boca s čepom
- voda
Postupak izvođenja:
Na kraj čačkalice nalijepi kuglicu plastelina tako da može uspravno plivati u vodi.
Ulij vodu u bocu.
Plovak stavi u bocu. Bocu dobro začepi. Rukom čvrsto stisni bocu. Lagano popuštaj
stisak.
Što se događa?
Zašto „plivač” putuje?
Zašto se to događa?
Kada plovak ima neznatno veću gustoću od
gustoće vode, on pliva djelomično uronjen
u vodu. Stiskanjem boce tlak se prenosi na
tekućinu u svim smjerovima pa voda stlači
mjehuriće zraka u porama drva na manji
obujam, a oslobođeni prostor popuni voda. Tako
se povećala prosječna gustoća plovka te on tone.
Otpustiš li stisak, mjehurići zraka se opet rašire
i istiskuju vodu iz pora drva gustoća plovka se
smanji pa on izranja.
A znaš li...
... da je areometar sprava za mjerenje gustoće
tekućine koja funkcionira prema sličnom načelu?
... da sve ribe, osim morskih pasa, imaju riblji
mjehur koji služi kao hidrostatički organ? Riblji
mjehur je tjelesna šupljina ispunjena plinom
koja može mijenjati obujam i u skladu s time
razlika uzgona i sile teže gura ih gore ili dolje.
Samo ribe koje žive na dnu (odrasle plosnatice)
nemaju zračni mjehur.
... da prema sličnom načelu radi podmornica?
Ona ima tankove koji se uz pomoć sisaljki mogu
puniti i prazniti vodom ili zrakom. Reguliranjem
punjenja tankova može se postići da podmornica
zaroni, lebdi ili izroni.
Gdje je tu fizika
Tlak u tekućini koji nastaje djelovanjem vanjskih sila (hidraulički tlak) širi se
kroz tekućinu jednako
u svim smjerovima (Pascalov zakon). Kada se uronjenom tijelu smanjuje obujam,
povećava mu se
prosječna gustoća koja može postati veća, jednaka ili manja od gustoće vode pa
tijelo tone, lebdi ili
pliva u vodi.
Gledanje zvuka
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- limenka (npr. od Coca Cole)
- balon
- selotejp
- komadić zrcala ili aluminijske folije
Postupak izvođenja:
Limenki odreži oba kraja tako da postane valjak.Na jedan kraj razapni gumu od balona
Dobro zalijepi salotejpom.To je improvizirani „bubanj“. Na nj (u sredinu gume
balona) zalijepi komadić zrcala ili aluminjskefolije.
Postavi se ispred prozora tako da svjetlost pada na bubanj/zrcalo/foliju i govori u
taj bubanj s druge strane kao u mikrofon.
Što se događa?
Balon, tj. zrcalo vibrira i reflektira na zidu sunčevu svjetlost u raznim
svjetlosnim oblicima ovisno o tome kakve zvukove proizvodiš.
Zašto se to događa?
Zvuk je mehanički val i nastaje vibracijama.
Voda putuje užetom
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- igla
- plastična čaša
- veća posuda
- 20 cm užeta
- voda
Postupak izvođenja:
Iglom probuši rupicu na gornjem dijelu plastične čaše, Uvuci uže i zaveži čvor s
unutarnje strane čaše
koju zatim skoro do vrha napuni vodom. Pripremimo veću posudu. Čašu dignemo s lijevom rukom iznad posude, a slobodni kraj užeta omotamo oko kažiprsta desne ruke. Nategnemo uže i spuštamo prst prema posudi.
Što se događa?
Voda putuje užetom do kažiprsta i kapa u posudu.
Zašto se to događa?
Zbog površinske napetosti molekule koje su bliže površini vode u čaši
organiziraju se tako da stvaraju elastičan oblik sličan cijevi kojim voda curi po
užetu do prsta i kapa u posudu.
Modeli kristalne rešetke
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- kuglice od stiropora ili plastelina
- čačkalice, plastične slamke ili drveni štapići (za ražnjiće)
Postupak izvođenja:
Od kuglica i štapića formiraj modele kristalne rešetke.
Ocean u boci
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- manja ili veća plastična boca
- plava boja za domaćinstvo
- malo pijeska ili kamenčića
- jestivo ulje (npr. suncokretovo)
- male plastične igračke; školjkice, brodići, ribice, morske zvjezdice...
- voda
- po želji - plave ili srebrne šljokice
- univerzalno ljepilo
Postupak izvođenja:
S boce skinite etikete i očistite ostatke ljepila. U bocu stavite malo pijeska ili
kamenčića.
Bocu do pola napunite vodom. U vodu uspite nekoliko kapi plave boje. Bocu protresite
i po potrebi dodajte još boje da biste dobili željenu nijansu plave.
Po želji dodajte šljokice. U bocu stavite morske figurice. Ostatak boce ispunite
uljem. Ulje i voda se neće izmiješati, ali kad bocu protresete (ili je pomičete
naprijed-nazad), ulje će stvoriti zadivljujući efekt sporih valova.
Dobro obrišite čep i grlo boce pa čepom čvrsto zatvorite bocu.
Što se događa?
Ulje ima veću viskoznost od vode pa se poremećaj može usporeno promatrati. Boca se
postavi vodoravno, a laganim uzdizanjem boce na jednome kraju proizvede se val.
Zašto se to događa?
Tako se može demonstrirati i nastajanje tsunamija:
Valovi u dubokoj vodi gibaju se velikom brzinom i imaju veliku valnu duljinu. Uži
dio boce predstavlja plitku vodu u blizini obale. U plitkoj se vodi brzina vala
smanji pa se smanji i duljina vala, ali se poveća njegova visina pa val postaje
razorniji
Vrtlarske konstrukcije kružnice i elipse
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- papir
- ploča od pluta ili stiropora
- 2 čavlića
- konac ili uže
- olovka
Postupak izvođenja:
Konstrukcija kružnice: na plutenu ploču postavimo papir, u sredinu zabodemo čavlić.
Oko čavlića omotamo konac na čiji drugi kraj pričvrstimo olovku (ili držimo kredu).
Držeći konac napetim kružimo olovkom oko čavlića i na papiru ocrtavamo kružnicu.
Konstrukcija elipse: na plutenu ploču postavimo papir pa u nj zabodemo 2 čavlića.
Odrežemo konac veće duljine nego što je udaljenost čavlića pa ga zavežemo oko oba
čavlića.
Držeći konac napetim kružimo olovkom oko ćavlića i na papiru ocrtavamo elipsu.
Zašto se to događa?
Kružnica je skup svih točaka ravnine koje su jednako (polumjer) udaljene od jedne
točke ravnine (središta kružnice).
Elipsa je skup svih točaka ravnine za koje vrijedi da je zbroj njihove udaljenosti
od dviju točaka (žarišta) ravnine jednak.
Zašto je na ekvatoru toplije nego na polu
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- ručna svjetljika
- list papira na kvadratiće
Postupak izvođenja:
Uperi svjetlosni snop na papir okomito na ravninu papira. Zatim nagni svjetiljku,
odnosno
svjetlosni snop tako da s ravninom papira zatvara mali kut. Motri veličinu kruga
kojeg na papiru ocrtava svjetlosni snop.
Što se događa?
Kad svjetlost pada na papir okomito svjetlosni krug na papiru je manji.
Kad svjetlost pada pod malim kutem svjetlosni trag na papiru je veći i ovalan.
Zašto se to događa?
I krug i oval proizvodi ista svjetiljka što znači da cijeli oval prima istu količinu
svjetlosti,
odnosno svjetlosne energije kao i krug u prvom slučaju. No, površina ovala je veća
od površine
kruga što znači da svaki njegov kvadratić prima manju količinu svjetlosne energije
nego u prvom slučaju.
A znaš li...
.. je promjena kuta upada Sunčeve svjetlosti na površinu Zemljerazlog postojanja
godišnjih doba. Kut upada se mijenja zbog Zemljine vrtnje oko Sunca i
nagnutosti Zemljine osi u odnosu na ravninu njezne vrtnje oko Sunca.
Gdje je tu fizika
Kut upada Sunčeve svjetlosti na površinu Zemlje je na polovima uvijek manji od kuta
upada na ekvatoru.
Eksplozija kokica
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- kukuruz za prženje (kokice, popcorn)
- posuda s poklopcem
- maslinovo ulje
- plamenik/štednjak
Postupak izvođenja:
Od kukuruza ispržimo kokice (eng. popcorn).
Što se događa?
Zašto prilikom prženja čujemo prasak? Zašto uopće kokice “pucaju”?
Zašto se to događa?
Jezgra kukuruza je vlažna i zatvorena u tvrdoj ljusci koja ne propušta zrak
(hermetična). Zagrijavanjem vlaga isparava, a nastali plin se daljnjim zagrijavanjem
širi. Kada tlak na ljusku postane dovoljno velik jezgra eksplodira.
Papirnata zmija
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- tanki karton ili malo teži papir
- škarice
- konac
- izvor topline (svjetiljka ili radijator)
- olovka s gumicom
- čavlić ili igla
- postolje za olovku (kalem konca ili plastelin)
Postupak izvođenja:
Pokus je jednostavnije izvesti ubadanjem štapića za ražnjiće u vosak svijeće te postavljanjem glave zamotane zmije na vrh štapića.
Na papiru nacrtaj zamotanu zmiju,
škaricama je razreži pa joj glavu čavlićem prčvrsti
za gumicu od olovke. Stavi je kraj izvora topline.
Što se događa?
„Zmija“ se vrti, pleše.
Zašto se to događa?
Izvor topline grije okolni zrak i on se diže pa uzrokuje vrtnju papirnate zmije.
Sol i papar
Za izvođenje pokusa potrebno je:
- malo soli i papra
- plastična žlica
- vunena krpica
Postupak izvođenja:
Na stol pospi vrlo malu količinu soli i papra te ih promiješaj. Kako ih ponovno razdvojiti?
Plastičnu žlicu ili plastičnu foliju natrljaj vunenom krpicom i približi mješavini.
Što se događa?
Zrnca papra se hvataju žlice.
Zašto se to događa?
Zrnca papra su lakša od zrnaca soli i privučena su električnom silom za
elektriziranu plastičnu žlicu.
A znaš li...
.. jelo možemo posoliti plastičnom žlicom koju natrljamo vunenom krpicom.
Kad približimo žlicu soljenki zrnca soli će biti privučena elektriziranom žlicom i
«lijepiti» se na nju.
.. se zabavan pokus može izvesti s papirićima izrezanima u obliku lutkica koje se
stave na metalnu pločicu
između dviju knjiga? Na knjige se položi staklena pločica tako da papirnate lutkice
ostanu ispod nje.
Ako vunenom krpicom trljamo staklenu pločicu, ona postaje pozitivno elektrizirana i
privlači papir pod
staklom pa se čini da lutkice skakuću.